از آرزوی پشت میزنشینی تا استخدام دولتی!
به گزارش انجمن گیگابلاگ، در حالی که بیش از 45 درصد مراجعه کنندگان به مراکز آموزش مهارتی و فنی و حرفه ای را فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می دهند، آمارها حاکی از آن است که از میان آموزش دیدگان مهارتی دست کم 60 درصد جذب بازار کار می شوند.
به گزارش انجمن گیگابلاگ، کارشناسان می گویند با وجود آنکه بازار کار کشور امروز بیش از هر زمان دیگری به مهارت احتیاج دارد و افراد ماهر را می پذیرد اما ظرفیت پذیرش بیش از 25 درصد فارغ التحصیلان را ندارد و بخش اعظمی از فارغ التحصیلان در آرزوی پشت میزنشینی به انتظار استخدام دولتی هستند؛ به زعم آنها راستا توسعه کشور صرفا از راه دانش و دریافت مدرک نمی گذرد و جامعه ناگزیر است که به سمت مهارت آموزی و مهارت افزایی حرکت کند.
در حال حاضر جامعه با فقدان مهارت روبه رو است و سطح مهارت در نگاه برنامه های ما ضعیف است از این رو نگاه به مهارت باید تغییر کند و قوانین موجود در این حوزه اصلاح گردد.
معاون وزیر کار و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای، توسعه کشور را مستلزم کسب مهارت دانسته و می گوید: مهارت افزایی ضامن اقتصاد و اشتغال کشور است و قوانین ما در حوزه مهارت آموزی احتیاجمند بازسازی است.
در طول سالیان گذشته اشتغال دانش آموختگان به دغدغه ای ملی تبدیل شده و طرح های مختلفی همچون کارورزی به منظور برقراری پیوند میان صنعت و دانشگاه و مهارت آموزی دانش آموختگان به اجرا درآمده است. به گفته هاشمی، یکی از راه های ایجاد اشتغال و توسعه اقتصاد، آموزشهای مهارتی و فنی و حرفه ای است و برای آنکه جامعه از مزایای یک اقتصاد مهارتی بهره مند شوند باید ارزش مهارت در جامعه ارتقا و و نگاه به مقوله مهارت آموزی اصلاح و نهادینه گردد.
در سالهای گذشته اشتغال دانش آموختگان به دغدغه ای ملی تبدیل شده و بر این اساس طرح های مختلفی در راستای برقراری پیوند میان صنعت و دانشگاه و مهارت آموزی دانش آموختگان به اجرا درآمده است.
دولت در نظر دارد با اجرای طرح هایی همچون کارورزی، کارآموزی فارغ التحصیلان دانشگاهی و مهارت آموزی در محیط واقعی کار، به ساماندهی بازار کار و توانمندسازی دانشجویان و فارغ التحصیلان یاری نموده و زمینه تربیت نیروهای متخصص و مهارت دیده را برای ورود به بازار کار فراهم کند.
علی اکبر لبافی کارشناس حوزه کار در گفت وگو با انجمن گیگابلاگ، می گوید فرایند جذب بازار شدن زمانی اتفاق می افتد که میان کار، بازار اشتغال و جوینده کار انطباق ایجاد گردد و فارغ التحصیلان شغل موردنظر خود را در این بازار پیدا نمایند و در کمترین زمان ممکن جذب بازار کار شوند.
او می گوید: علیرغم آنکه بیش از 50 درصد جویندگان کار فارغالتحصیل دانشگاهی هستند ولی امکان جذب بیش از 20 درصد آنها در بازار وجود ندارد.
لبافی دلیل این امر را عدم تمایل فارغ التحصیلان به بعضی مشاغل، نداشتن مهارت انجام بعضی کارها و عدم انطباق و هماهنگی میان بازار کار و متقاضیان کار می داند.
به گفته این کارشناس حوزه کار یکی از مزیت های مهم آموزش های فنی و حرفه ای، کاربردی بودن آن است و درصد بسیار کمی از فارغ التحصیلانی که دوره های مهارتی را می گذارنند بیکار می مانند و به سرعت وارد بازار کار می شوند.
آموزشهای مهارتی حلقه اتصال میان بنگاهها و صنایع و بازار کار است و گذراندن دوره های مهارتی و کسب تجربه مهارت در حین کار موجب آشنایی با محیط واقعی کسب و کار و ایجاد اشتغال پایدار می گردد. وی حلقه اتصال بین بازارکار و صنایع و بنگاها را آموزشهای مهارتی دانسته و می افزاید:گذراندن دوره های مهارتی و کسب تجربه مهارت در حین کار موجب آشنایی با محیط واقعی کسب و کار و اشتغال پایدار می گردد.
به گزارش انجمن گیگابلاگ، اهمیت موضوع مهارت آموزی تا به آنجا است که در برنامه ششم توسعه، افزایش مهارت در بین فارغ التحصیلان پیش بینی شده و گسترش مهارت افزایی در کنار مراکز دانشگاهی مورد توجه قرار گرفته است. براساس بند ت ماده چهار لایحه برنامه ششم توسعه، دولت مکلف است به منظور افزایش مهارت و تخصص نیروی کار به ویژه فارغ التحصیلان دبیرستان ها و هنرستان ها تا مقطع کارشناسی دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی با ارائه آموزش های مهارتی، تخصصی و فنی و حرفه ای با استفاده از ظرفیت های خدمت زیر پرچم و کارورزی دانشجویان اقدام کند و گزارش اجرای این بند را به مجلس ارائه دهد.
با توجه به تاکید برنامه ششم توسعه و ظرفیتهایی که در زمینه مهارت در کشور وجود دارد، ضروری است در سیاستگذاری ها به سمت توسعه و تقویت مهارت آموزی و مهارت افزایی در میان نسل جوان و دانشجو حرکت کنیم تا به تدریج افراد ماهر و توانمند به کارآفرینان پیروز تبدیل شوند و کاهش بیکاری در کشور را ببینیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا