آش ترش ارومیه و گوزلمه غذا هایی برای پذیرایی از مهمانان نوروزی
به گزارش انجمن گیگابلاگ، آذربایجان غربی بهره مند از مواهب بی نظیر الهی، طبیعت بکر و مردمانی با تاریخ و تمدن چندین هزار ساله مهد جاذبه های گردشگری تاریخی و طبیعی است که اینک در روز های آغازین بهار طبیعت با غذا ها و خوراک های سنتی از مهمانان نوروزی پذیرایی می نماید.
به گزارش ایلنا، بسیاری از مردم آذربایجان غربی را با دریاچه زیبای ارومیه، تخت سلیمان تکاب و قره کلیسای چالدران می شناسند در حالیکه غذا های سنتی این استان از ظرفیت های مناسب گردشگری است که از چشم مردم بومی و سایر ایرانیان دور مانده است.
مردم این دیار به واسطه بهره مندی از تاریخ و تمدنی کهن، در حوزه خوراک نیز آیین و رسومی منحصر به فرد دارند که در مناسبات و سنت های کنونی نیز تاحد زیادی پایبند به آن ها هستند.
غذا های اصیل و سنتی آذربایجان غربی علاوه بر طعم و عطر مجذوب نماینده و دلپذیر به علت سبک و اتصال به آیین های عزا و عروسی و اصول مذهبی از اهمیت و توجه بسیاری بهره مند هستند.
سوپ بلغور (یارما شورباسی)
این غذای خوشمزه محلی غذای شهر ارومیه است که از آن بیشتر در پذیرایی از مهمانان استفاده می گردد.
در پختن این سوپ از بلغور، کلم برگ و سیب زمینی و آلو خشک استفاده می نمایند.
خورشت مخصوص ارومیه
خورشت مخصوص ارومیه که شبیه خوراک لوبیا است با لوبیای سفید یا لوبیای قرمز شبیه به لوبیا چیتی، گوشت قرمز یا مرغ، سیب زمینی و گوجه فرنگی تهیه و از قدیم به هم با برنج در مراسمات مختلف مانند. عروسی و عزا پخت و سرو می گردد.
آش دوغ ارومیه (ایران آشی)
آش دوغ (ایران آشی) از آش های بسیار خوشمزه و محلی ارومیه است این آش با دوغ محلی، آرد، نخود و سبزیجات معطر پخت می گردد؛ که در فصل بهار نیز برای تهیه این آش از سبزیجات کوهی استفاده می گردد که عطر و طعم بی نظیری به این آش می دهد.
آش دوغ ارومیه علاوه بر رستوران ها در پارک های این شهر نیز به مسافران و مهمانان عرضه می گردد.
غذای محلی گوزلمه
گوزلمه غذایی بسیار ساده و خوشمزه است که خیلی سریع آماده می گردد در زبان ترکی گوزلمه به معنی منتظر نشو است که به علت سریع آماده شدن این غذا این نام را روی آن نهاده اند.
در طرز تهیه این غذا از تخم مرغ و ماست استفاده می نمایند به این صورت که تخم مرغ ها را نیمرو نموده و و ماست را با کمی آب رقیق نموده و سپس روی حرارت ملایم گذاشته و مرتب به هم می زند. تا ماست داغ گردد و بعد داخل آن معنای خشک پودر شده می ریزند ترکیب ماست و نعنا را روی نیمرو ریخته و سیر له شده به آن اضافه می نمایند در تهیه این غذا از روغن حیوانی مخصوص استفاده می گردد.
آش ترش ارومیه (ییرتیخلی)
آش ترش یا همان ییرتیخلی از آش های سنتی ارومیه است که برای پختن آن از سبزیجات معطر، لپه، برنح استفاده می گردد که در فصل بهار تهیه شده و برای پذیرایی از مهمانان نوروزی استفاده می گردد.
دلمه برگ مو
دلمه برگ مو نیز جزو غذای محلی آذربایجان غربی بشمار می رود که با دلمه معمولی فرق چندانی ندارد و فقط سه مواد گوشت چرخنموده، ماست و روغن حیوانی افزوده می گردد که وجود این مواد مزه دلمه را چند برابر می نماید.
کوفته گوشت سفید و قرمز
مواد به کار رفته در این نوع غذای محلی به گونه ای است که این کوفته طعم بسیار متفاوتی با کوفته های دیگر دارد و برای تهیه آن از گوشت چرخ نموده، گوشت مرغ، لپه چرخ نموده، پیاز، روغن، زعفران، سبزیجات معطر شامل مرزه، نعناع، تره، نمک، فلفل و زردچوبه استفاده می گردد.
در انتها باید گفت؛ پذیرایی از مسافران و مهمانان نوروزی با غذا های سنتی می تواند تاثیر بسزایی در زنده نگهداشتن سنت های گذشته و آشنایی مهمانان با غذا های سنتی این دیار داشته باشد.
منبع: فرارو