جلسه نقد و بررسی کتاب ادبیات، فیلم، فرهنگ برگزار گشت
به گزارش انجمن گیگابلاگ به نقل از روابط عمومی دانشگاه سوره، به همت معاونت پژوهشی این دانشگاه و با همکاری دانشکده هنر سوره، جلسه نقد و بررسی کتاب ادبیات، فیلم، فرهنگ اثر مایکل رایان به میزبانی رامتین شهبازی با حضور محسن فخری مترجم اثر، امیرعلی نجومیان منتقد کتاب و جمعی از استادان و دانشجویان علاقه مند در روز دوشنبه 1 دی ماه 99 به صورت آنلاین برگزار شد.
کتاب ادبیات، فیلم، فرهنگ: اصول و مبانی نقد گام به گام به سمت کسب مهارت در نقد می رود و به خواننده می آموزد که چه طور به شیوه ای نقادانه به دنیا بیندیشد و از مفروضات، ارزش ها و ایده های فرهنگی که بر آن ها متکی ست بیشتر مطلع شود. این کتاب به مدد مثال های ارائه شده، تمرکز بر استدلال و ایجاد ترکیبی بدیع از مطالعات ادبی، فرهنگی و سینمایی منبعی مهم و ضروری برای دانشجویان و خوانندگان تازه کار در عرصه نقد فرهنگی به شمار می رود.
این کتاب شامل اصول و مبانی به روز نقد معاصر است، و به جز فصول فرمالیسم، ساخت گرایی، نقد روانشناختی و تاریخی، نقدهای جدیدتر و پیشرویی مثل نظریه تکامل، مطالعات شناختی و نقد اخلاقی و نقد بومی را هم پوشش می دهد.
در ابتدای جلسه، امیرعلی نجومیان در رابطه با اهمیت کتاب ادبیات، فیلم، فرهنگ گفت: کتاب مایکل رایان دارای متنی خوانا و روان است و ادبیات تنها به عنوان متن دراین کتاب بیان نشده بلکه ادبیات در قالب سینما، فرهنگ و نقد نیز تعریف شده و به رویکرد هایی مبتنی بر همین موارد در کتاب اشاره شده است.
وی در رابطه با رویکرد های نقادانه افزود: افرادی که به صورت نظری در حوزه سینما فعالیت می کنند تنها رویکردهای حوزه خود را می شناسند و شناختی از سایر رویکردها ندارند در حالی که اگرریشه های رویکردهای نقادانه را بشناسیم متوجه خواهیم شد که بخش عمده رویکرد های نقادانه از یک خواستگاه مشترک می آید.
در ادامه، محسن فخری در رابطه با انگیزه خود از ترجمه این اثر گفت: زبان شیوای کتاب و پیوندی که بین ادبیات، فرهنگ و سینما وجود داشت از جمله مواردی بود که سبب شد تا این کتاب را برای ترجمه انتخاب کنم و برای اینکه ترجمه این اثر به نحو احسن انجام شود از افراد زیادی در این حوزه کمک گرفتم و کار ترجمه را به صورت تیمی انجام دادم.
فخری در پاسخ به این سوال که کتاب ادبیات، فیلم، فرهنگ چه مخاطبانی را در بر می گیرد، افزود: دایره مخاطبان این اثر به دلیل متن قابل فهم و خوانا گسترده است و همه دانشجویان حوزه علوم انسانی و هنر از جمله رشته سینما می توانند از این کتاب استفاده کنند .
امیرعلی نجومیان با بیان اینکه کتاب های حوزه نقد در جامعه جایگاه مطلوبی ندارند گفت: متاسفانه امروزه این کتاب ها در نقد های ژورنالیستی و تلوزیونی تاثیر چندانی نداشته و منتقدان از مباحثی که در حوزه دانشگاهی نقد گفته می شود استفاده نمی کنند و کسانی که به صورت منتقد در سطح کشور دانش آکادمیک لازم در این حوزه را ندارند و اساس تجربه های شخصی خودشان نقد می کنند .
وی در رابطه با نقد کتاب ادبیات، فیلم، فرهنگ افزود: فصل دهم کتاب درباره مطالعات سینمایی است و با سایر فصل ها که رویکرد انتقادی دارد همخوانی ندارد و اینکه مایکل رایان یک ژانر را انتخاب کرده و یک فصل کتاب را به آن اختصاص داده از نظر من طبقه بندی صحیحی نبوده است.
نجومیان علاوه بر نقد کتاب به ویژگی های این اثر اشاره کرد و گفت: معرفی متون کلیدی در هر رویکرد و مطرح کردن پرسش های اساسی در انتهای هر فصل از ویژگی های حائز اهمیت این اثر است؛ این کتاب شامل تحلیل های عملی و کاربردیست که در فضای مطلوبی گنجانده شده است.
محسن فخری با بیان اینکه فرهنگ مجموعه ای از نشانه هاست افزود: فرهنگ و نشانه های فرهنگی در جوامع مختلف متفاوت است و مایکل رایان معتقد است برای شناخت هر فرهنگ باید به سراغ نشانه های فرهنگی رفت.
وی در ادامه در رابطه با نویسنده این اثر گفت: مایکل رایان یک نویسنده برجسته در حوزه نقد است که بر روی حوزه های مختلف کار می کند.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران