روزنامه جمهوری اسلامی: سیاست تک فرزندی در دهه 70 غلط بود
به گزارش انجمن گیگابلاگ، روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: آنالیز داده های آماری درباره جمعیت کشور و مقایسه فرایند تحولات در حوزه جمعیت شناسی، به نتایج هشداردهنده ای منجر شده است. از یکطرف درصد ازدواج و در نتیجه درصد و نرخ باروری به صورت غیرمنتظره ای کاهش یافته و از سوی دیگر تأثیر مؤلفه های سیاسی، مالی، فرهنگی و اجتماعی، بر روی هرم سنی جمعیت، کاملاً معنی دار و محسوس ارزیابی می گردد.
نتیجه ادامه این فرایند اینست که جامعه ایران به تدریج، ولی با شتابی فزاینده و دور از انتظار، در راستا گذر از جوانی به سالخوردگی قرار گرفته است. آمارها نشان می دهند طی 50 سال اخیر اگرچه جمعیت کشور 4 برابر شده، ولی سهم کهنسالان در همین دوره 6 برابر شده که از میانه جهانی که 5 برابر است، هم بیشتر است. این پدیده تدریجاً باعث حرکت شکلی هرم سنی جمعیت به سمت استوانه و سپس به هرم معکوس شده که پیامدهای ماندگاری را به همراه خواهد داشت.
اگر چه کهنسال شدن جمعیت کشورها حتی در مقیاس جهانی هم در حال شکل گیری است و دلیل آن افزایش سن امید به زندگی و بهبود امکانات بهداشتی، درمانی و تغذیه است لکن با افزایش درصد باروری و تمهیدات مرتبط با تسهیل ازدواج و زایش و تشویق به فرزندآوری، می توان از سرعت وقوع آن کاست و آن را مهار کرد، چرا که افزایش درصد کهنسالی از یکطرف منجر به درگیر شدن روزافزون شبکه بهداشت و درمان به خدمات دوره کهنسالی می گردد و از سوی دیگر با کاهش فرزندآوری، سطح جانشینی نیروی جوان و افراد در سن خدمت رسانی را مرتباً کاهش داده و می تواند به فلج شدن ساختار فعال کشور منجر گردد که پیامدهای منفی اقتصادی، اقتصادی، تدارکاتی و اجتماعی دارد.
ضروری است برای اجتناب از این خطر و یا کاهش سرعت وقوع آن، تشویق به ازدواج و باروری، با آموزش های مربوط به حفظ و ارتقاء سطح بهداشت همراه باشد تا تمام افراد جامعه به جای آنکه عناصر نیازمند تکفل باشند، همچنان افراد مولد و کارآمدی محسوب شوند که توان فعالیت و بهره وری دارند.
مصوبه مجلس شورای اسلامی برای تشویق به فرزندآوری، در عین حال که بی تأثیر نخواهد بود، حداکثر یک مشوق است و علاج واقعی این درد مزمن نیست. علاج واقعی و نهائی به وسیله فرهنگ سازی میسر است. سیاست اشتباه تک فرزندی که در دهه 70 اِعمال شد، متأسفانه به یک فرهنگ تبدیل شده. باید کاری کرد که فرزندآوری به یک فرهنگ تبدیل گردد و جای فرهنگ غلط تک فرزندی را بگیرد. این، یک کار بزرگ است که نیازمند همکاری همه جانبه تمام دستگاه های فرهنگی، علمی، دینی و هنری کشور همزمان با حل ریشه ای بحران اقتصادی کشور است.
منبع: فرارو