تعادل و تنوع باید همواره در برنامه غذایی روزانه رعایت شود
به گزارش انجمن گیگابلاگ، رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در راستای داشتن زندگی سالم 2 اصل تعادل و تنوع باید همواره در برنامه غذایی روزانه رعایت شود.
به گزارش انجمن گیگابلاگ، دکتر زهرا اباصلتی اظهار کرد: در بحث نظم غذایی پس از ماه مبارک رمضان توصیه می گردد که در راستای داشتن زندگی سالم باید 2 اصل تعادل و تنوع رعایت گردد، این 2 اصل باید همواره در برنامه غذایی روزانه رعایت گردد، تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی مواد موردنیاز برای حفظ سلامت بدن و تنوع به معنای مصرف انواع مختلف موادغذایی است.
وی اضافه کرد: منظور از تعادل در مصرف به اندازه خوردن چیزهای مقوی (نه کم و نه زیاد) و پرهیز از خوردن چیزهای مضر بوده و تنوع در مصرف هم شامل 6 گروه غذایی اصلی و جایگزین های آن ها شامل نان و غلات، سبزی ها، میوه ها، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزدانه ها می باشد.
رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد به معرفی گروه نان و غلات پرداخت و گفت: گروه نان و غلات، شامل نان ها (شامل سنگک، بربری، نان جو، لواش، تافتون و سایر نان های محلی)، برنج، انواع ماکارونی، رشته ها، غلات صبحانه، بلغور گندم و بلغور جو است که توصیه می گردد حداقل نیمی از نان و غلات مصرفی روزانه از نوع سبوس دار باشد، طبق آخرین آمارها مصرف نان و غلات بیش از توصیه لازم بوده که مصرف میوه و سبزی کمتر بوده و این عدم تعادل موجب کاهش و اضافه وزن نامتعادل می گردد.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه گروه سبزی ها شامل انواع کاهو، اسفناج، کرفس، سبزی خوردن و سایر سبزی های برگی، انواع کلم، هویج، بادمجان، نخود سبز، لوبیا سبز، انواع کدو، فلفل، قارچ، خیار، گوجه فرنگی و پیاز هستند، گفت: همچنین گروه میوه ها هم شامل انواع میوه های فصلی از جمله مرکبات (مانند پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت)، سیب، کیوی و غیره و انواع آبمیوه طبیعی و بدون شکر اضافه کرده، کمپوت میوه ها (کم شکر یا بدون شکر اضافه کرده) و میوه های خشک و خشکبار هستند.
وی خاطرنشان کرد: شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ هم در گروه شیر و لبنیات جای دارند.، این گروه، علاوه بر تأمین کلسیم و فسفر و بخشی از پروتئین، ویتامین های گروه B به خصوص ویتامین 2B و 12B را که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند، تأمین می کند و توصیه بر این است که لبنیات از نوع کم چرب (کمتر از 2.5 درصد چربی) مصرف گردد.
رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: گوشت و تخم مرغ منبع تأمین پروتئین حیوانی و با کیفیت بالا هستند که شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، میگو، بلدرچین، غاز، اردک، تخم مرغ و تخم سایر پرندگان هستند.
دکتر اباصلتی با اشاره اینکه حبوبات هم شامل نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش و غیره و مغزها هم شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زمینی و بادام هندی هستند، شرح داد: روزانه یک واحد حبوبات که باید مصرف گردد، حبوبات تقریباً گروه کم قیمتی هستند که اگر با غلاتی مانند برنج مصرف شوند پروتئین این گروه نزدیک به گوشت است، ضمن اینکه یک لیوان حبوبات پخته شده یا یک سوم لیوان مغزها هم معادل یک واحد حبوبات هستند که باید روزانه مصرف شوند.
وی با ذکر این نکته که در ایام بحران کرونا تأکید بر مصرف میوه های سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، فلفل، زردآلو و غیره برای تقویت سیستم ایمنی می گردد، تأکید کرد: در مقابل مصرف نمک و روغن و فرآورده های شور، کنسروها و فست فوت ها باید کم گردد و باید موارد جایگزین استفاده گردد.
رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه مصرف نوشیدنی های شیرین در این ایام زیاد است و توصیه ما استفاده از موارد سنتی به جای صنعتی های گازدار و با شیرینی زیاد و نوشیدنی ها بدون یخ است، گفت: کاهش مصرف چربی از جمله دیگر نکات بسیار مهم بوده و استفاده از روغن گیاهی باید در اولویت باشد و اینکه غذاهای سرخ کردنی کمتر بگردد و لبنیات های چرب هم نباید استفاده گردد.
دکتر اباصلتی اضافه کرد: مصرف فیبر کافی که در سبزی ها و میوه ها و سبوس ها و همچنین مایعات زیاد و غیرگازدار توصیه می گردد، به طور مثال می توان لیوان آب با قطعات میوه بدون اضافه کردن شکر خورد، ضمن اینکه مصرف زیاد چای و دمنوش های قنددار توصیه نمی گردد.
وی ادامه داد: فعالیت در کنار تغذیه سالم از ضروریات بوده و درست است که توصیه ما به در خانه ماندن است، اما از ورزش و تحرک کافی و به اندازه در خانه هم نباید غافل شد.
رییس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در فصل امتحانات به دانش آموزان توصیه می گردد که از پرخوری در زمان درس خواندن پرهیز کنند، موضوعی که باعث چاقی و اضافه وزن می گردد، گفت: در زمان درس خواندن و امتحان باید میوه ها و خوراکی های مفید مصرف گردد، همچنین ازخوردن قهوه، نسکافه و دیگر نوشیدنی ها همچون نوشابه های انرژی زا که موجب عدم خواب کافی می گردد هم باید خودداری گردد، زیرا عدم تمرکز کافی را در زمان امتحان به همراه دارد و توصیه اکیدمان این است که تحت تأثیر تبلیغات کاذب افزایش یادگیری و تقویت حافظه قرار نگیرند.
دکتر اباصلتی خاطرنشان کرد: دانش آموزان در زمان امتحان آب و مایعات را به همراه داشته باشند و در خانه هم از لبنیات استفاده کنند، ضمن اینکه مصرف غذاها و انواع خوراکی های چرب و شور هم توصیه نمی گردد، زیرا در هیچ زمانی به خصوص ایام امتحانات مناسب نیست.
منبع: بهداشت نیوز
منبع: جام جم آنلاین