منطقه ای با نام ده آقایان در نصف دنیا، عکس
به گزارش انجمن گیگابلاگ، نامگذاری شهرستان دهاقان ترکیبی از دو کلمه ده و آقایان بوده که به علت سکونت و مالکیت سادات در این منطقه، بعد از مدتی به شهرستان دهاقان اصفهان مبدل شد.

وجه تسمیه دهاقان اصفهان
محمدحسین ریاحی در مورد نامگذاری شهرستان دهاقان اظهار کرد: چند مورد درباره شهرستان دهاقان اصفهان وجود دارد.
به اعتقاد بعضی از کارشناسان دهاقان از دو واژه ده و آقایان تشکیل شده و چون سادات به این محل آمدند و توانستند مالکیت خود را بر دژهای نخستین منطقه تثبیت نمایند، به این منطقه دهاقان گفته اند. وی اضافه نمود: بعضی اعتقاد دارند که این واژه از ایام بسیار قدیم بوده و به دوران باستان بر می شود و به علت کثرت منابع طبیعی و کشاورزی، اهمیت کشت و زرع و ده نشینی و خاک مرغوب به دهاقان معروف شده است.
این اصفهان شناس توضیح داد: بعضی هم معتقدند دهاق از دهاگان به معنای دهگان گرفته شده، به معنای محاسب و دهتار که در حقیقت به واژه دهگان الف تحکیم اضافه شده و به دهاگان تبدیل شده و به مرور زمان دهاقان شده است.
ریاحی ادامه داد: بعضی هم اعتقاد دارند دهاقان از واژه عربی دهاق به معنای پر و غنی گرفته شده و این منطقه چون از حیث سرشاری از طبیعت و کشاورزی غنی بوده، دهاق یا دهاقان نامیده اند. وی اعلام نمود: یک وجه تسمیه دیگر که آمده این است که دهاقان، اقتباس شده از لغت تاقان به معنای سبک معماری کهن و با عظمت در زمان ساسانیان است.
این اصفهان شناس اضافه نمود: با توجه به تحقیقات باستان شناسی وجود بناهای تاریخی همانند میل سیاه و دره ای به نام دره پیروزی حکایت از قدمت این شهر به دوران پیش از اسلام دارد. در دوران سلجوقی و صفویان به علت آب و هوای مطلوبش شکارگاه مناسبی برای شاهان صفوی بوده و به خصوص شاه عباس دوم به این شهر توجه خاصی داشته که آثار و نشانه هایی از آن دوران وجود دارد.
ریاحی اعلام نمود: دهاقان از نظر موقعیت جغرافیایی، جاذبه های گردشگری خوبی دارد و دارای آسیاب های زیبا و مزارع فراوان است. پرورش گل در این شهرستان استان اصفهان مرسوم بوده و دره لاله های واژگون و جاده تفریحی بابا شیخ حسین بر جاذبه های این شهرستان اضافه نموده است.
وی گفت: علما و شخصیت های بزرگی مانند آقا شیخ علی محمد دهاقانی، شیخ نورالله و شیخ قاسم، حاج عزیزالله ابوالقاسمی و خاندان اسماعیلیان در این شهر زیسته اند.
منبع: گردشبان