10 خاصیت شگفت انگیز کنجد که نمی دانید!
به گزارش انجمن گیگابلاگ، کنجد از قدیمی ترین چاشنی های شناخته شده ای است که قدمت آن به 1600 سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد. روغن کنجد به سختی تند می گردد. نام علمی کنجدSesamun indicum است.
کنجد در طول سال قابل دسترسی است و بسته به انواع آن در رنگ های مختلف به ویژه سفید، زرد، سیاه و قرمز یافت می گردد.
دانه های ریز، پهن و بیضی شکل کنجد، طعم مطبوع و خوشایندی به بیشتر غذاهای آسیایی می بخشد و از اجزای اصلی تاهینی (Tahini) و شیرینی خوشمزه خاورمیانه یعنی حلوا (Halva) است. تاهینی، خمیری تهیه شده از دانه های آسیاب شده کنجد است.
کنجد منبع غذایی بسیار با ارزشی است. علاوه بر این که منبع خیلی خوبی از منگنز و مس است. از نظر کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، ویتامین B1 ، روی و فیبرهای غذایی نیز منبع ارزشمندی به شمار می رود.
خوردن یک قاشق غذاخوری کنجد، موجب تامین 14 درصد از احتیاج کلسیم خانم ها شده و اگر آنها عادت به بلند کردن ناخن هایشان داشته باشند با مصرف کنجد ناخن هایشان محکم تر شده و ترک و شنمایندگی بر روی این عضو که جزئی از زیبایی انگشتان است دیده نمی گردد.
به علاوه مصرف 2 قاشق غذاخوری آن رساندن 5 میلی گرم روی را به بدن خصوصاً پوست و مو و ناخن ها آسان می نماید.
خواص کنجد:
حتما می دانید که کنجد چربی بسیاری دارد اما این چربی از نوع گیاهی و چند باندی است. این روغن دارای اسیدهای چرب ضروری است که در ساختمان پوست به عنوان یک جز اصلی محسوب می شوند و در صورتی که کمبودی از این مواد مغذی ایجاد نگردد، پوست کاملاً یکنواخت و نرم و لطیف به نظر می رسد. جالب است بدانید که وجود همین چربی هاست که اگر با یک منبع پروتئینی دریافت گردد (کنجد به همراه چربی، پروتئین قابل توجهی دارد) به ترمیم موهای آسیب دیده پرداخته و از خشکی بیش از حد این عضو نیز جلوگیری می نماید و موجب راحتی افرادی می گردد که سال هاست از خشکی مو رنج برده و همواره از شانه زدن و رنگ کردن موهای خشکشان می هراسند. امروزه از روغن کنجد خصوصاً کنجد سیاه در تهیه انواع فراوده های آرایشی و بهداشتی خصوصاً محصولاتی که برای برطرف انواع خشکی ها تجویز می شوند استفاده می گردد. معمولا، در ترکیب انواع کرم ها و ماسک ها و شامپو های ترمیمی از این روغن استفاده شده تا خاصیت درمانی آنها چند برابر گردد.
فیبرهای غذایی موجود در کنجد باعث چه چیزی می گردد؟
- کاهش کلسترول خون در انسان
- حفاظت سلول های کبدی در مقابل آسیب های اکسیداتیو
- پیشگیری از فشارخون بالا در تحقیقاتی که بر روی حیوانات آزمایشگاهی اجرا شده است.
- افزایش ذخیره ویتامین E در حیوانات
املاح معدنی مفید موجود در کنجد:
کنجد منبع بسیار خوبی از مس، کلسیم، منیزیم و روی است. تنها یک چهارم لیوان از آن، قابلیت تامین 4/70 درصد مس، 6/31 درصد منیزیم و 1/35 درصد از کلسیم مورد احتیاج روزانه را دارد.
روی: حفظ سلامت استخوان ها
به علت تاثیر روی در چگالی املاح معدنی استخوان، به مردان سالمند توصیه می گردد غذاهای غنی از روی را به طور مرتب در برنامه های غذایی خود بگنجانند.
- آکنه را کمتر می نماید.
- از نازک شدن موها جلوگیری می نماید و مانع ریزش موها خصوصا در خانم ها می گردد.
- ضمناً به علت توام شدن این ماده مغذی با ویتامین E این اثرات صد چندان شده و می توان از خواص ضدچروک و سفیدنمایندگی (ضدلک) این ویتامین استفاده کرد.
مس به علت حضور در بسیاری از سیستم های آنزیمی ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، نقش مهمی در کاهش درد و برطرف التهاب در بیماری های آرتریت روماتوئید دارد.
علاوه بر آن در فعالیت نوعی آنزیم موثر است که برای اتصال کلاژن و الاستین مورد احتیاج است. کلاژن و الاستین در ساختار، قدرت و قابلیت ارتجاع رگ های خونی، استخوان ها و مفاصل مهم هستند.
همچنان که ذکر شد کنجد منبع خوبی از منیزیم است.
اثرات مفید منیزیم به توضیح زیر است:
- کاهش اسپاسم راه های هوایی در بیماری آسم
- کاهش فشار خون بالا (فشار خون بالا از عوامل موثر حمله های قلبی ، سکته ها و بیماری های قلبی در افراد دیابتی است.)
- پیشگیری از اسپاسم نوعی عروق خونی که در پیدایش حملات میگرن نقش دارند.
- ایجاد خواب طبیعی در زنانی که از عوارض یائسگی رنج می برند.
کلسیم: پیشگیری از سرطان روده، پوکی استخوان و میگرن
- کلسیم از املاح معدنی مهم موجود در کنجد است. در مطالعاتی که اخیراً اجرا شده است نقش موثر کلسیم در موارد زیر به اثبات رسیده است:
- حفاظت از سلول های روده در مقابل مواد شیمیایی سرطان زا
- پیشگیری از کاهش توده استخوانی که در یائسگی یا بیماری های خاصی مانند آرتریت روماتوئید مشاهده می گردد.
- پیشگیری از سردردهای میگرنی
گرچه تصور بر این است که پوکی استخوان اغلب گریبان گیر زنان سالمند می گردد، اما حقیقت این است که مردان سالمند نیز در معرض پوکی استخوان قرار دارند.
تقریبا 30 درصد شکستگی های استخوان لگن در مردان اتفاق می افتد و از هر 8 مرد بالای 50 سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می نماید.
در مطالعه ای که بر روی 396 مرد در گسترده سنی 45 تا 99 سال انجام شد، تعیین شد که بین دریافت کم روی و کمبود املاح معدنی در بدن، با بروز پوکی استخوان در ناحیه لگن و ستون فقرات ارتباط واضحی وجود دارد.
فیتواسترول ها: کاهش کلسترول خون
فیتواسترول های ترکیباتی هستند که در گیاهان یافت می شوند و ساختمان شیمیایی مشابهی با کلسترول دارند. با دریافت اندازه مناسبی از فیتواسترول ها، اندازه کلسترول خون کاهش می یابد، پاسخ ایمنی تقویت می گردد و خطر بروز سرطان های خاص کاهش می یابد.
امروزه به علت خواص مهم فیتواسترول ها، اقدام به استخراج آن ها از دانه های سویا، ذرت و گیاهان دیگر می نمایند و به عنوان افزودنی در تهیه غذاهای فرآوری شده به کار می برند.
در گزارش هایی که در خصوص اندازه فیتواسترول گیاهان ارائه شده است، معلوم می گردد که کنجد، از غنی ترین مواد غذایی از نظر فیتواسترول هاست. در هر 100 گرم از کنجد 400 تا 413 میلی گرم فیتواسترول وجود دارد.
اندازه فیتواسترول در پسته و دانه های آفتابگردان از 270 تا 289 میلی گرم متغیر است و اندازه آن در تخمه های کدو تنبل عبارت است از 265 میلی گرم در هر 100 گرم.
ماسک روغن کنجد:
در آخر شما را با ماسکی که با روغن کنجد تهیه می گردد و برای تقویت موهای خشک و آسیب پذیر توصیه می گردد آشنا می کنیم.
قبل از هر چیز باید بگوییم که شما می توانید از این ماسک بسته به موهایتان هفته ای 1 تا 2 بار بعد از شستشوی آنها در حمام بهره ببرید. مواردی که در تهیه این ماسک استفاده می شوند شامل:
- روغن کنجد: 2 قاشق غذاخوری
- زرده تخم مرغ: 1 عدد
- شیر: 2 قاشق مربا خوری
- آرد جوانه گندم: 2 قاشق غذا خوری
ابتدا مواد را کاملاً مخلوط نموده و بعد از شستشوی موها در حمام این ماسک را بر تمام مو خصوصاً پوست سر قرار داده و کاملاً با دو دست ماساژ دهید. هر قدر ماساژ بیشتر باشد مواد آسان تر نفوذ می نمایند. سپس با گذشت 10 دقیقه آنها را با آب ولرم آبکشی نمایید.
با تهیه این ماسک موهایی نرم و لطیف و شفاف خواهید داشت.
نتیجه گیری
به منظور برخورداری از ارزش های غذایی نهفته در کنجد، ضروری است از این ماده غذایی به عنوان جزئی مهم از چاشنی ها و طعم دهنده ها در برنامه غذایی خود بهره ببرید.
ضمناً اگر می خواهید اندازه زیادی از کنجد خام را به مدتی بیش از یک سال نگهداری کنید باید آن را در داخل ظرف شیشه ای خشک و درب دار و دور از هر گونه رطوبت و قرار گرفتن در معرض نور خورشید ذخیره نمایید. همواره به خاطر داشته باشید که در تکرار هر توصیه و عادتی زیاده روی نکنید حتی اگر این توصیه از سوی متخصصین مهم تلقی گردد.
منبع: اُکالا