طرز تهیه نان شیرمال با توستر در خانه خوشمزه و پنبه ای
به گزارش انجمن گیگابلاگ، طرز تهیه نان شیرمال با توستر هم تقریبا به سادگی پخت نان شیرمال ساده است. شیرمال یک نان لطیف با رایحه ای ملایم از زعفران و بعضی ادویه های معطر است. اگرچه اصالت نان شیرمال به ایران برمی شود اما این نان خوش طعم در کشورهای همسایه به ویژه هند بسیار معروف و محبوب است. همان طور که از نام این نان پیداست، این نان حاصل ورز دادن شیر و آرد است. اگرچه نان شیرمال هندی و ایرانی بسیار شبیه به یکدیگر هستند اما تفاوت هایی در نحوه عمل آوری خمیر آن ها وجود دارد. این نان را می توان به سبک و سیاق های متفاوتی تهیه کرد و ما در این مقاله قصد داریم طرز تهیه نان شیرمال مرحله به مرحله را یاد بگیریم.
مواد لازم برای طرز تهیه نان شیرمال با توستر
- آرد چند منظوره 3 و 1/4 پیمانه
- زعفران 1/4 قاشق چای خوری
- خمیرمایه فوری 1 قاشق چای خوری
- شکر 3 قاشق غذاخوری
- زرده تخم مرغ 2 عدد
- شیر 1/2 پیمانه
- نمک 1 قاشق چای خوری
- پودر زنجبیل 1 قاشق چای خوری
- روغن گیاهی 1/2 پیمانه
- کنجد به میزان لازم
مراحل طرز تهیه نان شیرمال با توستر
1. گرم کردن فر و تهیه خمیرمایه
اولین مرحله برای تهیه نان شیرمال با آون توستر این است که قبل از هر چیز توستر را با دمای 180 درجه سانتی گراد روشن نموده و اجازه بدهید گرم گردد. حالا نوبت به درست کردن خمیرمایه می رسد. پودر مخمر و یک قاشق چای خوری شکر را درون یک ظرف ریخته و با نصف پیمانه آب گرم به خوبی مخلوط کنید. بهتر است به این ترکیب برای چند دقیقه استراحت بدهید تا پودر مخمر فعال گردد. هنگام عمل آوری خمیرمایه حتما توجه داشته باشید که آب بهتر است ولرم باشد و نه داغ. چراکه حرارت زیاد موجب از بین رفتن باکتری های فعال در پودر مخمر خواهد شد.
2. ترکیب سایر مواد نان
در مدت زمان عمل آمدن پودر مخمر با آب گرم، یک ظرف دیگر بردارید و بقیه شکر را همراه با زرده تخم مرغ درون آن ریخته و هم بزنید. لازم نیست هم زدن مواد را برای مدت طولانی انجام دهید و همین که شکر و درون زرده تخم مرغ حل گردد کافی است. حالا نصف پیمانه شیر گرم که دمای آن حدود 40 تا 60 درجه سانتی گراد است را به این ترکیب اضافه نموده و به قدری با هم مخلوط کنید که حجم مواد بیشتر گردد.
بعد از آن می توانید نمک و پودر زنجبیل را به مخلوط شیر اضافه نموده و مواد را با هم زن ترکیب کنید. بعد از ترکیب شدن، نوبت اضافه کردن روغن است. نصف پیمانه روغن گیاهی را در ظرف ریخته و با سایر مواد مخلوط می کنیم.
3. اضافه کردن مواد به خمیرمایه
در این مرحله از تهیه نون شیرمال با توستر، نوبت آن رسیده تا موادی را که در قدم قبلی با یکدیگر مخلوط نموده ایم به خمیرمایه اضافه کنیم. حالا همه مواد را درون یک ظرف بزرگ با یکدیگر ترکیب کنید. بعد از اضافه کردن ترکیب شیر، روغن، نمک و پودر زنجبیل به خمیرمایه، تمامی مواد را با هم زن به خوبی هم بزنید تا یکدست شوند.
3. اضافه کردن آرد به مواد
اکنون باید آرد را به مواد اضافه کنید. بهتر است آرد را آهسته و در سه یا چهار مرحله به مواد خیس اضافه کنیم تا از گلوله شدن آن و تشکیل حباب جلوگیری گردد. بعد از هر مرحله از اضافه کردن آرد، مواد را با لیسک یا هم زن دستی به آرامی با هم ترکیب کنید. در آخرین مرحله اضافه شدن آرد، بافت خمیر رفته رفته سفت تر می گردد و به همین علت می توانید در آخر کار، آرد را با دست تمیز با سایر مواد مخلوط کنید.
4. ورز دادن خمیر و استراحت دادن به آن
بعد از اینکه مخلوط آرد و مواد نان شیرمال به خوبی با هم مخلوط و تبدیل به یک خمیر یکدست شدند، وقت آن رسیده تا خمیر به دست آمده را به مدت هفت دقیقه به خوبی ورز بدهید. این کار را می توانید درون کاسه انجام دهید اما اگر انجام دادن آن در ظرف برایتان راحت نبود می توانید خمیر را به یک سطح تمیز انتقال دهید. قبل از این کار حتما سطح مورد نظر را آردپاشی کنید تا از چسبیدن خمیر به آن جلوگیری گردد. اگر در حین ورز دادن احساس کردید خمیر شما زیادی سفت شده می توانید میزان کمی شیر به آن اضافه کنید تا در سرانجام یک نان شیرمال نرم و لطیف داشته باشید.
بعد از گذشت زمان مورد نظر، خمیر را به درون ظرف انتقال داده و روی آن را با یک سلفون بپوشانید. سپس آن را برای یک ساعت کنار گذاشته و استراحت بدهید تا فرصت کافی برای پف کردن داشته باشد.
5. دم کردن زعفران و قرار دادن تکه های خمیر روی سینی توستر
حین استراحت دادن به خمیر می توانید زعفران را دم نموده و کنار بگذارید. بعد از گذشت یک ساعت، خمیر را از ظرف بیرون بیاورید و آن را روی یک سطح صاف قرار داده و میزانی ورز بدهید تا هوای درون آن خارج گردد. سپس خمیر را به سه تکه مساوی تقسیم کنید و هر کدام را با دست شبیه به یک بیضی درآورید. تکه های بیضی شکل را روی سطح قرار داده و آن ها را با دست صاف به خوبی صاف کنید. سعی کنید خمیرهای نان شیرمال، شکل و میزان یکسانی داشته باشند.
حالا کف سینی توستر را آردپاشی کنید و تکه های خمیر را مشابه شکل زیر روی سینی و با قدری فاصله از یکدیگر قرار دهید.
6. آماده سازی رومال نان شیرمال و قرار دادن سینی در توستر
برای تهیه رومال زعفرانی نان شیرمال، زعفرانی را که دم نموده اید همراه با یک عدد زرده تخم مرغ درون یک ظرف ریخته و ترکیب کنید. یک فرچه مناسب بردارید و از رومال زعفرانی روی خمیرهایی که در سینی توستر قرار داده اید بمالید. بعد از رومال کردن خمیرها، در صورت تمایل می توانید قدری کنجد روی خمیرها بپاشید. بعد از انجام این مراحل، خمیرهای نان شیرمال شما آماده قرار گرفتن در توستر هستند.
خمیرها را درون توستر قراره داده و دما را روی 176 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. بعد از 35 تا 40 دقیقه نان شیرمال نرم و خوشمزه شما طلایی شده و آماده سرو کردن است.
سوالات متداول درباره طرز تهیه نان شیرمال با توستر
تا اینجا طرز تهیه نان شیرمال را یاد گرفتیم. در ادامه به تعدادی از سوالات رایج درباره پخت نان شیرمال پاسخ می دهیم:
نان شیرمال و نان شیرین چه تفاوتی با هم دارند؟
نان شیرین شامل مجموعه ای از نان ها مثل نان قندی، نان روغنی و نان کشمشی است. نان شیرمال نیز یکی از انواع نان است که در دسته نان های شیرین طبقه بندی می گردد. از ویژگی های نان شیرین، داشتن شیر و شیرین نماینده در مواد اولیه است و علاوه بر این ها ماندگاری نسبتا پایینی نیز دارد.
طرز تهیه نان شیرمال مغزدار چگونه است؟
طرز تهیه نان شیرمال مغزدار نیز مشابه نان شیرمال ساده است. برای مغزدار کردن نان شیرمال می توانید قبل از قرار دادن آن در فر، درون آن را با مغزهایی مثل خرمای بدون هسته و گردو پر نموده و لبه های آن را مانند پیراشکی ببندید.
طرز تهیه نان شیرمال با بکینگ پودر چه تفاوتی با طرز تهیه نان شیرمال ساده دارد؟
طرز تهیه نان شیرمال با بکینگ پودر با دستوری که در این مقاله آمده تفاوت چندانی ندارد. در صورتی که مایل باشید نان شیرمال شما پف بیشتری داشته باشد، می توانید بسته به میزان آرد، تا یک چهارم قاشق چای خوری بکینگ پودر به مواد اولیه اضافه کنید. بعضی افراد در تهیه نان شیرمال به جای استفاده از خمیرمایه، از بکینگ پودر یا جوش شیرین هم استفاده می نمایند.
منبع: کتاب کاله